ΤΟ ΠΑΣΧΑ της Φολεγάνδρου

Το Πάσχα αποτελεί την σημαντικότερη γιορτή στο νησί. Τα ξεχωριστά και διαφορετικά πασχαλινά έθιμα σε συνδυασμό με το καταπράσινο ανοιξιάτικο τοπίο, συνθέτουν την καλύτερη περίοδο για να επισκεφθεί κανείς το νησί.
Οι προετοιμασίες των κατοίκων ξεκινούν αρκετές μέρες νωρίτερα, ώστε να υποδεχθούν την Εικόνα της Παναγίας με πεντακάθαρες πλατείες και δρόμους, φρεσκοασπρισμένες ντάμες και πασχαλινά φαγητά και γλυκά.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα η Εικόνα της Παναγίας ξεκινάει την διαδρομή της από τον ναό της Παναγίας προς την Χώρα. Στην πλατεία της Πούντας την υποδέχεται ο κόσμος και την συνοδεύει σε όλους τους δρόμους και τα σπίτια του χωριού. Ντόπιοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κεραστούν και να γευτούν τοπικά πασχαλινά εδέσματα και ποτά, σε όλα τα σπίτια που υποδέχονται την Εικόνα. Με την δύση του ηλίου η Εικόνα παραδίδεται στους κατοίκους από την Άνω Μεριά και μεταφέρεται με τα πόδια έως την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου και διανυκτερεύει μετά την τέλεση του εσπερινού.

Η ΔΕΥΤΕΡΑ του Πάσχα

Η Δευτέρα του Πάσχα βρίσκει την Εικόνα να περιφέρεται από νωρίς σε όλα τα σπίτια της Άνω Μεριάς, πάντα συνοδεία του κόσμου και πάντα με τα πόδια ενώ δεν λείπουν οι εορταστικοί πυροβολισμοί και τα βαρελότα. Αργά το απόγευμα η Εικόνα παραδίδεται στους Χωραΐτες, οι οποίοι την επιστρέφουν στην Χώρα για να διανυκτερεύσουν στον ναό της Παντάνασσας στο Κάστρο.

Η ΤΡΙΤΗ του Πάσχα

Την Τρίτη (και τελευταία) ημέρα του Πάσχα, η Εικόνα θα ακολουθήσει την μεγαλύτερη διαδρομή ξεκινώντας αρχικά για τον Πετούση, θα συνεχίσει για το Λιβάδι και θα καταλήξει στον Καραβοστάση ευλογώντας όλα τα σπίτια αλλά και τα καΐκια του λιμανιού. Καιρού επιτρέποντος η Εικόνα επιβιβάζεται σε ένα από τα καΐκια και συνοδεία των άλλων κάνει μια σύντομη διαδρομή στους κοντινούς όρμους.

Το Πάσχα ολοκληρώνεται την Τρίτη το απόγευμα με την επιστροφή της Εικόνας στο Ναό της Παναγίας πάνω από την Χώρα.

Φωτογραφιες